Állatszeretet Fesztivál

10/03/2018 - 07:00
Állatszeretet Fesztivál
Idén is megrendezésre kerül az Állatszeretet Fesztivál, 2018. október 4-től 7-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A fesztivál maga voltaképpen az állatok világnapjának négy napon át tartó rendezvénysorozattá kibővített állatkerti változata, amelyen érdekes programokkal várják a családokat és a tanulmányi csoportokat.
 
Október 4-től 7-ig, azaz csütörtöktől vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben, az utolsót pedig a második világháború előestéjén rendezték meg.
 
Programok sokasága
 
Az Állatszeretet Fesztivál négy napján programok sokasága várja az állatkertet felkereső nagyközönséget. Ezeket a programokat a hétköznapi napokon elsősorban a tanulmányi csoportoknak, hétvégén pedig a családi körben érkezőknek szánják. A városligeti intézmény állatmentéssel foglalkozó munkatársai külön állomáshelyen mutatják be azt a mentőmunkát, amellyel a Magyarországon őshonos, vadon élő állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek, törött szárnyú gólyáknak, mérgezett sasoknak, fészekből kipottyant madárfiókáknak, sérült sünöknek és elárvult kismókusoknak igyekeznek oltalmat és második esélyt adni. Lesz „Állatok akcióban” etológiai állatbemutató is, a „TapiZoo” állomásokon pedig megtapintható, kézbe vehető, „állati alkatrészekkel”, strucctojással, levedlett kígyóbőrrel, különleges állatcsontokkal és más érdekességekkel lehet ismerkedni.
 
A Főkapu térnél – szombat kivételével – „gazdiképző” állomás működik, ahol civil állatvédő szervezetek hívják fel a figyelmet a társállatok felelős tartására. Az állatkerti Nagy-tó partján a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata jóvoltából „ifjú természetőrré” képezhetik magukat a gyerekek, de lesz kiskertész tanoda, sőt, az Ökocsiga Játszóház állomáshelyén az alternatív energiaforrásokhoz kapcsolódó interaktív játékokat is ki lehet próbálni.
 
A Pest Környéki Madarász Egyesület tagjai a teleszkópos madármegfigyelés rejtelmébe vezetik be az érdeklődőket, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Rovartani társaság közös állomásán pedig a rovarvilág titkait lehet megismerni. A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége is hoz programot, többek között mag- és termésképeket is lehet majd készíteni különleges termésekből.
 
Gyermekkönyv-fesztivál is lesz
 
A Holnemvolt Várban – az Állatkert új játszóparkjában – az Állatszeretet Fesztivállal párhuzamosan kerül sor a Holnemvolt Gyermekkönyv-fesztiválra, amely igazi családi programkavalkádot kínál a gyermekirodalom kedvelőinek és ifjú rajongóinak. A színpadi programok a hamarosan nyíló Cápasuli előtti téren, a kreatív gyermekfoglalkozások a Kisgömböc kuckóban zajlanak majd. Szombaton és vasárnap ellátogat a fesztiválra Csukás István, Süsü, Pom Pom és a Nagy hohoho horgász alkotója, aki dedikálni is fog.
 
Részletes programok:

Elszállították sza- bálytalanul parkoló gépkocsiját? Itt meg- találhatja, csak a rendszámot kell beírnia keresőnkbe.